Oltenia
Municipiului Slatina este pozitzionat pe un culoar larg, bine conturat shi delimitat, în zona de contact dintre Piemontul Getic shi Câmpia Olteniei. Vatra orasului are forma unui amfiteatru deschis catre lunca Oltului, in fata caruia se ridica dealul Gradiste. Treptat, aceasta vatra s-a extins catre dealurile Caloianca si Viilor. Sub aspect morfologic, ashezarea geograficã a municipiului Slatina se limiteazã la sectorul de vale a râului Olt cu dezvoltarea pe dreapta a acestuia shi se delimiteazã la nord cu prelungirile sudice ale marii unitãtzi cunoscutã ca podishul „Piemontul” Getic shi anume, prin subdiviziunile acestuia de est prin Dealurile Oltetzului, la nord Platforma Cotmeana, la vest parte din Câmpia Boianului. La sud, sectorul de vale este delimitat de subdiviziunea Câmpiei Romanatziului cu contact pe malul stâng al râului Olt cu Câmpia Boianului. Municipiul Slatina este situat în zona de nord a judetzului Olt, în partea de vest a Munteniei, pe Valea Râului Olt, pe ultimele coline ale Platformei Cotmeana (subdiviziune a Piemontului Getic), la contactul ei cu Câmpia Slatinei. Orashul se aflã la extremitatea sud-vesticã a Platformei Cotmeana.
Din punct de vedere altimetric, orashul este dispus între 160-175 m shi 110-112 m. Vãile care strãbat Municipiul Slatina de la nord-est la sud-est sunt: Streharetz, Sopot, Clocociov shi Milcov (Urlãtoarea). Ele au caracter permanent, fiind alimentate din izvoare situate la baza teraselor shi din precipitatzii.
Municipiul Slatina este situat în sud-sud vestul tzãrii, la 44 26'' latitudine nordicã shi 24 21'' longitudine esticã, având o altitudine ce variazã între 134 m în partea de sud a orashului shi 172 m în partea de nord, zona cea mai înaltã.
Slatina este ashezatã pe stânga râului Olt, ocupând suprafetze apreciabile ale complexului de terase ale râului. Orashul este amplasat în forma de amfiteatru, în care zonele joase (din sud vest sud), respectiv lunca propriu-zisã a râului Olt se încadreazã la altitudini de 130-135 m, iar în zonele mai înalte (nord) terasa medie a râului Olt ajunge la altitudini de 172 m.
Valea Oltului reprezintã o axã orohidrograficã caracterizându-se prin asimetrie morfologicã, dar în sens invers, cu versantul stâng înalt shi abrupt, iar cel drept prelung, cu terase înalte neinundabile sau putzin inundabile shi terenuri foarte bune pentru agriculturã.
În vestul municipiului Slatina se aflã un martor de eroziune desprins din terasa înaltã numit Dealul Grãdishtea.
CLIMA
Clima zonei apartzine tipului temperat continental, exprimat de valorile anuale ale temperaturii anului (10,6 C) shi prin precipitatziile medii anuale cu valori sub 515,7 mm.
Temperaturile medii lunare au o evolutzie normalã. Amplitudinea termicã medie este de 24,8 C. Aceastã valoare ne permite sã includem zona Slatina în regiunile cu amplitudini anuale relativ mari, care corespund unui climat temperat continental moderat.
Temperatura medie anualã la Slatina este de 10,6 C.
În perioada 1896-2002 temperatura maximã absolutã a atins valoarea de +40,5 C în anul 1952 în luna august, iar minima absolutã de -31 C în luna ianuarie 1942.
Municipiul Slatina fiind reshedintza judetzului Olt, numeroase institutzii importante pe plan local shi regional (printre care Prefectura shi Consiliul Judetzean Olt) îshi aflã sediul în acest orash. Parte integrantã a municipiului este cartierul Cireashov. Fostã comunã, acesta a fost cuprins în structura teritorial-administrativã a orashului shi, împreunã cu municipiul, formeazã o unitate administrativã de sine stãtãtoare.
Municipiul Slatina se întinde pe o suprafatzã de 5393 ha, din care 2090 ha în intravilan.