Mareste imaginea

Bistrita


Nordul tarii



Judetul Bistrita-Nasaud are o suprafata totala de 5.355 km patrati, reprezentand 2,25 % din teritoriul total al Romaniei (situandu-se pe locul 28 printre judetele Romaniei din punct de vedere al suprafetei). Judetul Bistrita-Nasaud, situat in nordul Romaniei, are granite cu Judetul Maramures la nord, Judetul Suceava la est, Judetul Mures la sud si Judetul Cluj la vest. Elementele teritorial-administrative ale judetului sunt: • un municipiu (Bistrita) • trei orase (Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai) • 53 comune • 248 sate. Judetul include zona de legatura dintre Carpatii sudici si Podisul Transilvaniei, bazinul de sus al raului Somesul Mare si afluentii sai, cat si o mica parte din bazinul mijlociu al raului Mures. Judetul Bistrita-Nasaud are un relief variat distribuit in forma de amfiteatru spre Campia Transilvaniei. Relieful este alcatuit in principal din trei zone:
    • zona montana (48 % din suprafata totala a judetului), include partea muntoasa a lantului Carpatiilor Estici, partea nordica si centrala a limitei muntoase incluzand masivele Tiblea, Rodna, Suhard, Bargau si Calimani;
    • zona deluroasa (49,3 % din suprafata totala a judetului), include partea centrala si vestica a judetului;
    • zona de lunca ( 2,7 % din supratata totala a judetului), care se extinde de-a lungul cursurilor principale de apa, in special de a lungul raului Somesul Mare si a afluentilor sai.
Populatia numara, in 1 iulie 1996, 327.262 locuitori, reprezentand 1,43 % din populatia Romaniei, distribuita dupa cum urmeaza:
    • 37 % in zone urbane;
    • 63 % in zone rurale.
Populatia Municipiului Bistrita numara, la data mentionata anterior, 86.945 locuitori. Celelalte trei orase din Judetul Bistrita-Nasaud se clasifica in urmatoarea ordine, dupa numarul de locuitori: Beclean – 11.951, Nasaud – 11.630, Sangeorz-Bai – 10.586. Datorita reliefului variat, subsolului bogat in resurse: metale neferoase (Cu, Pb, Zn, Au, Ag), minereuri nemetalice si roci utilitare (andesit, tuf vulcanic), depozite de lut, sare si gaze naturale. Teritoriul judetului este strabatut de reteaua hidrografica a raului Somesul Mare (lungimea totala: 3.030 km), incluzand in principal curgeri de apa, lacuri glaciare (Lala Mare, Lala Mica); ape subterane (ape de suprafata si de adancime); izvoare de ape minerale. Preponderenta regiuni de deal-munte favorizeaza o vegetatie alpina in trepte. Fauna este foarte bogata si diversificata in zona, corespunzator fiecarei forme de relief regasite in judet.